Translate

07 septembrie 2012

Cum sa-i potolim pe ungurii care doresc autonomia Tinutului Secuiesc? Sa-i scoatem de la guvernare!

Datorita lasitatii clasei politice romanesti, UDMR a ajuns sa promulge legi pentru interesele comunitatii maghiare din Romania si in defavoarea romanilor din acele zone, majoritar maghiare. Este clar ca nu mai avem niciun partid cu adevarat nationalist in Romania, toti au fost compromisi si redusi la tacere, prin bani sau prin santaj. Nu speram intr-o clasa politica care sa ne asigure o viata mai buna, caci asta meritam, datorita pacatelor noastre (criza prin care trecem trebuie suportata ca sa ne aducem aminte de Dumnezeu), insa sa ajungi sa-ti lasi tara ciopartita de catre hoardele de straini (de credinta si de neam)  este o lasitate inumana. Trebuie sa ramanem stapani in tara noastra, ca sa asiguram o educatie cat de cat ortodoxa urmasilor nostri si sa nu ne lasam amestecati laolalta cu traditii si credinte straine. Acum se incearca pe toate planurile desfiintarea ca stat si neam a romanilor, uitarea radacinilor pur crestin-ortodoxe si amestecarea in hora sincretista a noii ere ce va veni ca solutie a dezastrului ce va urma (criza, foamete, razboi). Daca ne vom pastra tara neciuntita, credinta nealterata si pe eroii neamului ca model, atunci vom gasi si curaj in fata lui Dumnezeu  sa cerem sa nu ne piarda acum, ci sa mai ingaduie timp pentru pocainta si mantuirea poporului ortodox roman.
Cand va veni ceasul, sa nu lasam sa se intample ce-si propun bozgorii far’ de capatai si tributari ai papismului.
Iata ce citim in ziarul Adevarul despre primarul din Miercurea Ciuc: “Vrem regiune compacta, parlament regional si limba materna oficiala”
Ungaria pierdea in urma cu 90 de ani 75% din teritoriu, printre care si actuala Transilvanie. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc (Harghita), Raduly Robert-Kalman, a enumerat pentru “adevarul.ro” doleantele actuale ale maghiarilor.
adevarul.ro: Cum apreciati manifestatiile organizate cu ocazia Tratatului de la Trianon?
Raduly Robert-Kalman: Aceste manifestari sunt un un lucru normal, firesc. Acum 3 sau 4 ani a fost la noi un referendum si peste 90% din localnici au spus ca vor autonomie teritoriala.
Deci este un deziderat firesc si normal, ca o comunitate care traieste asa compact sa aiba dreptul sa decida in ceea ce o priveste.
Si din punct de vedere economic?
Mai mult, doar la noi, in Miercurea Ciuc, a fost o intrebare suplimentara, daca lumea este de acord sa suporte o povara suplimentara financiara pentru autonomia teritoriala si o majoritate covarsitoare au raspuns cu „DA”
Traian Basescu a spus ca “Romania nu va acorda niciodata autonomie Tinutului Secuiesc deoarece, prin Constitutie, este definita ca un stat unitar suveran”. Este o pozitie categorica si directa a presedintelui Romaniei. Nu intrati in conflict?
Despre Domnul Basescu pot sa zic ca mai are doar 4 ani de mandat.
Ce drepturi considerati ca le lipsesc maghiarilor din Harghita, Covasna si Mures?
Avem deja o serie de drepturi. In educatie, justitie…Dar ce ar trebui sa fie in plus: Unu: o regiune compacta Tinutul Secuiesc. Doi: un parlament regional care sa dea legi secundare, pentru ca cele principale se iau la Bucuresti.
Si trei: limba noastra materna sa fie aici limba oficiala.
De ce considerati ca aceste dorinte vor schimba in bine viata maghiarilor din Romania?
Nicaieri in tarile unde exista diferite forme de autonomie, in Catalunia, Tara Bascilor, Voivodina, nicaieri nu este acum mai rau decat inainte, din contra, toata lumea a avut de castigat.
Si va mai spun ceva. Autonomia teritoriala ne-ar arata noua, maghiarilor, de ce suntem in stare. Pentru ca multi spun ca am face foarte multe aici, in Tinutul Secuiesc, dar nu ne lasa Bucurestiul. Am vedea practic de ce suntem in stare.
Rabert Raduly Kalman (42 de ani) este un politician roman de etnie maghiara, primar UDMR al municipiului Miercurea Ciuc din 2004 si pana in prezent. A fost deputat UDMR de Harghita in legislaturile 1996-2000 si 2000-2004.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu